Ga direct naar de inhoud.

Petra's Holistic Hub Blog

THE POWER OF CHOICE

De integratieve aanpak, kijken naar het gehele probleem en niet alleen naar het juridische onderdeel is de rode draad. Er is oog is voor de hele persoon met alle emoties en ervaringen in relatie tot het conflict. Petra ontfermt zich daarom ook over de belangen van alle 'stakeholders' in een conflict en die betrokken raken in scheidingsproblemen: kinderen of grootouders, familie.

DE TOGA OP EEN KIERTJE: GELUK IN PLAATS VAN GOED OF FOUT

DE TOGA OP EEN KIERTJE: GELUK IN PLAATS VAN GOED OF FOUT

Geluk is een breed begrip. In Denemarken spreken ze van Hygge, concept van alledaags geluk wereldwijd. Ik voelde begin januari geluk toen ik een film bekeek over een Joodse Bruiloft uit 1942. Turnkampioen, Max. W.  had het lef om zijn bruiloft met koetsjes en al te vieren, in hartje Amsterdam. De meeste gasten hadden hun gele ster een beetje aan de zijkant weggenaaid om de feestvreugde niet te bederven. Ze vierden die dag het leven. Mijn geluk kon niet op toen ik onverwachts in de bruidsstoet de ouders van mijn moeder zag lopen, vrolijk, lachend. Ik voelde de energie naar me toe stromen. Voor het eerst zag ik deze mensen – mijn grootouders – in bewegende beelden en hoe ze waren in levende lijve.

Lees meer: DE TOGA OP EEN KIERTJE: GELUK IN PLAATS VAN GOED OF FOUT

De Toga op een Kiertje: Jij bent overbodig

Afgelopen week rees de vraag: hoe woon ik - met mijn woorden - in het brein van een ander? Ofwel waar raken mijn woorden jou in jouw brein? In het basale reptielenbrein, waar geen emotie bestaat, enkel leven en overleven. Of in het limbische deel, waar emoties juist wel zijn opgeslagen?

De zin: Ik hou van jou lijkt sterk maar is toch ondergeschikt aan de zin: Ik verlaat je niet. Hoe kan dit?

Lees meer: De Toga op een Kiertje: Jij bent overbodig

De Toga op een Kiertje: Holistic Law

Terugkomend van een weekend met Wayne Dyer besloot ik me voortaan te positioneren als holistic lawyer en mijn harnas uit te doen. Nou heb ik sinds een aantal jaren de vechtscheidingen en procedures daarover al afgezworen, toch ontkom je er niet aan dat deze steeds weer op je pad komen. De kunst is om de negatieve energie van mensen in zulke conflicten om te buigen naar positieve energie. Dit lukt als je bereid bent verder te kijken dan alleen de juridische procedure.

Lees meer: De Toga op een Kiertje: Holistic Law

De Toga op een Kiertje: Een veilige haven blijven voor je kids, ook na een scheiding...

Ouders dragen bij een echtscheiding hun eigen pijn en frustratie mee en omringen daar onbewust ook hun kinderen mee. Wees je er van bewust dat uiteindelijk iedereen liefde en aandacht nodig heeft. Hoe eerder je je dat beseft, hoe sneller je weer de aansluiting vindt met de andere ouder. Juist die verbinding is cruciaal voor het welzijn van de kinderen. Het lijkt paradoxaal. Toch is die tegengestelde beweging nodig om weer een brug te kunnen maken, dwars door de pijn heen. Zij moeten zich immers geen zorgen maken over hun ouders. Zij willen de wereld ontdekken en in het ouderschap een veilige haven vinden.

Lees meer: De Toga op een Kiertje: Een veilige haven blijven voor je kids, ook na een scheiding...

De Toga op een kiertje - de vijf voordelen van een familierecht advocaat met een 'holistische rechtspraktijk'

Het werk van advocaten in personen- en familierecht was ooit een ambacht gericht op de wet. Met de komst van internet is veel rechtskennis algemeen en openbaar toegankelijk geworden: overal zijn standaardformulieren en oplossingen te vinden op websites en in legal search programma’s. Voor particulieren lijkt die standaardisering een goede zaak, het bespaart geld en tijd. Maar wat kun je nog van een familierechtadvocaat verwachten, wat is eigenlijk nog de meerwaarde die hij of zij levert? 

Lees meer: De Toga op een kiertje - de vijf voordelen van een familierecht advocaat met een 'holistische rechtspraktijk'

De Toga op een kiertje: helmgras als graadmeter voor veerkracht

 

Hoeveel heeft een mens nodig om tot inkeer te komen? Laatst kreeg ik van een kantoorgenoot het boekje Omdenken van Berthold Gunster. Als ras-optimist sprak me dat enorm aan want bij mij is het glas altijd half vol in plaats van half leeg. En dat komt meestal heel goed uit want voor ieder probleem zijn drie oplossingen te bedenken. Immers het probleem is niet het probleem, het gaat om de verwachtingen, die zijn het probleem! En zoals Wayne Dyer zegt: jij kunt zelf je eigen verwachtingen creeren en bijstellen. De feiten kun je niet bijstellen. Maar verwachtingen zijn geen feiten.

Maar wat nu als het mis gaat? Wat nu als dat positieve ineens een valkuil blijkt te zijn. 

Ik ben er in mijn leven altijd vanuit gegaan dat de mens wordt zoals hij zelf denkt. Volg je intuitie, wacht niet te lang, leef nu. Alles wat we aandacht geven creeren we zelf. We voegen energie toe..

Wees niet tegen, maar VOOR iets. Richt je op wat je wel wil in plaats van wat je allemaal niet wil.

IF WE DONT'T GET LOST, WE'LL NEVER FIND A NEW ROUTE  ~ Joan Littlewood

Lees meer: De Toga op een kiertje: helmgras als graadmeter voor veerkracht

De Toga op een Kiertje: Mag-Zal-Kan ik helpen?

Om als professional, jurist, coach, mediator een goede diagnose of intake te kunnen doen, dus voordat je aan het traject van hulpverlening kunt beginnen, moet je drie voorwaarden controleren...

Lees meer: De Toga op een Kiertje: Mag zal kan ik helpen?

De Toga op een Kiertje: Van voornemen naar ‘missie en visie’

Eindelijk besloot ik mezelf begin 2015 Holistic Lawyer te noemen, de aanloop die ik in blog 1 beschrijf was een ongebruikelijke: via een ongeval, vele boeken, reflectie, Maui en Israël. En toen?

Lees meer: De Toga op een Kiertje: Van voornemen naar ‘missie en visie'

De Toga op een Kiertje: Uit de kast als Holistic Lawyer

Na meerder reizen besloot ik mezelf voortaan holistic lawyer en mediator zou noemen. Ik besloot uit de kast te komen omdat ik van binnen synchroon wil zijn met wat ik van buiten laat zien. Mijn aanpak in de scheidingspraktijk is al jaren holistisch (sinds 2005) echter ik heb het nooit zo geplugd, uitgedragen.

Lees meer: De Toga op een Kiertje: Uit de kast als Holistic Lawyer

De Toga op een Kiertje: The Integrative Law Movement

We staan op dit moment aan de rand van een fundamentele verandering van het beroep Advocaat. Onze clienten verlangen een andere aanpak om hun problemen op te lossen. Ze willen dat advocaten breder kijken. Daarnaast worden documenten steeds meer kant en klaar aangeboden op het web, krijgen we e-rechters en e-lawyers, wat de praktijk vereenvoudigt maar ook onpersoonlijker maakt.

Lees meer: De Toga op een Kiertje: The Integrative Law Movement

De Toga op een Kiertje: anders waarnemen

In een crisissituatie waarin een conflict tot uitbarsting komt neem je vaak allerlei vooringenomen oordelen aan. Je gaat de strijd aan tegen de buitenwereld die het niet bij het rechte eind heeft, die het niet goed met jou voor heeft en tegen jou is. Maar hoe weet je dat?

Lees meer: De Toga op een Kiertje: anders waarnemen

De Toga op een Kiertje: Denk als een GPS

Afgelopen week was ik op een congres van Hay House in Chicago. Hay House is een Amerikaanse uitgever die bij uitstek de verbinding wil maken tussen het hier en nu en de wereld daarom heen. Mike Dooley was een van de sprekers. Hij zei: Als je iets wilt doen, denk dan het eindresultaat. Bedenk hoe het er uit gaat zien, net als bij een navigatie in de auto. Je zet je TomTom aan en drukt de eindbestemming in. Dan zet je je auto in de eerste versnelling en ga je rijden. Het maakt niet uit of je de snelle of kortste route neemt, een tussenstop maakt of een enorme omweg neemt. Uiteindelijk word je steeds weer teruggebracht naar het eindresultaat. Vertrouw op je GPS en gooi de deur niet dicht.

Lees meer: De Toga op een Kiertje: Denk als een GPS