Ga direct naar de inhoud.

DE TOGA OP EEN KIERTJE: GELUK IN PLAATS VAN GOED OF FOUT

DE TOGA OP EEN KIERTJE: GELUK IN PLAATS VAN GOED OF FOUT

Geluk is een breed begrip. In Denemarken spreken ze van Hygge, concept van alledaags geluk wereldwijd. Ik voelde begin januari geluk toen ik een film bekeek over een Joodse Bruiloft uit 1942. Turnkampioen, Max. W.  had het lef om zijn bruiloft met koetsjes en al te vieren, in hartje Amsterdam. De meeste gasten hadden hun gele ster een beetje aan de zijkant weggenaaid om de feestvreugde niet te bederven. Ze vierden die dag het leven. Mijn geluk kon niet op toen ik onverwachts in de bruidsstoet de ouders van mijn moeder zag lopen, vrolijk, lachend. Ik voelde de energie naar me toe stromen. Voor het eerst zag ik deze mensen – mijn grootouders – in bewegende beelden en hoe ze waren in levende lijve. Niemand, op een enkeling na, overleefde de oorlog. Toch zie ik steeds weer die glinsterende ogen van mijn moeders moeder voorbij komen. Ze kozen er voor om daar met elkaar het leven te vieren. Die stralende lach laat zien dat zij streefden naar geluk. 

De vraag rijst of dit streven naar geluk voor sommigen niet een angstig vluchten is voor de dood. Maar als je bestaan wordt gekenmerkt door angst, is geluk moeilijk te bereiken.

Of om met Sartre te spreken: de mens is gedoemd tot vrijheid. Dat levert een existentiële angst op: angst om verkeerd te kiezen.

In zo’n levensfilosofie lijkt genieten moeilijk. Als je continu bang bent de verkeerde keuze te maken voor een zo goed en mooi mogelijk leven, dan kun je daar vreselijk depressief en ongelukkig van worden. Vandaar dat het mij zo verwonderde dat deze mensen op film vast legden dat je expliciet kunt kiezen voor geluk. Je niet laten afschrikken door angst, terwijl die wel degelijk op de loer ligt.

NO MUD NO LOTUS

Een les uit het boeddhisme is no mud, no lotus: je hebt modder nodig om een mooie bloem te laten groeien. De mensheid leert van lijden. Zo is het ook met geluk: het is een subjectief begrip. Een paraplubegrip dat je kunt ontleden en uit verschillende indicatoren bestaat. Welke maken dat jij je meer of minder gelukkig voelt, dat is de kernvraag. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen met een portie zelfspot gelukkiger en zelfzekerder zijn. Iedereen begint ergens, maar we komen allemaal dezelfde problemen en vraagstukken tegen onderweg.

Empathie, vertrouwen en samenwerken zijn de wapens waarmee je issues gebaseerd op ongelijkheid of onrechtvaardigheid kunt bestrijden. Maak een keuze.

Er bestaat een Chinees gezegde en dat gaat als volgt:

             Als je een uur gelukkig wilt zijn, doe je een dutje.

            Als je een dag gelukkig wilt zijn, ga je vissen.

            Als je een jaar gelukkig wilt zijn, erf je een fortuin

            Als je je hele leven gelukkig wilt zijn, help je een ander.

Vriendelijkheid is ook zo’n instrument waarmee je veel geluk kunt creëren, bij anderen en bij jezelf. Koester je familie en je vrienden en sta vooral stil bij al het geluk wat je al hebt – dan wordt het jaar met de dag mooier.

Jij bent de stuurman van jouw leven, maak er een prettige reis van. Dromen kunnen waarheid worden, als er goed aan gewerkt wordt. Levensvreugde is van levensbelang, vergeet dus vooral niet te genieten van jouw geluksmomenten!