Ga direct naar de inhoud.

De Toga op een Kiertje: Van voornemen naar ‘missie en visie’

Eindelijk besloot ik mezelf begin 2015 Holistic Lawyer te noemen, de aanloop die ik in blog 1 beschrijf was een ongebruikelijke: via een ongeval, vele boeken, reflectie, Maui en Israël. En toen?

In het voorjaar van 2015 heb ik in Chicago een writers workshop bezocht en een tweedaags congres… daarna wist ik hoe ik het zou gaan aanpakken. Ik zou een opleiding maken en een instituut oprichten waaronder de Holistic Practice zou vallen, een hub waar iedereen welkom is, waar alle kennis en mensen bij elkaar komen. Niet alleen advocaten en mediators, maar alle professionals die een holistische benadering kiezen. Het zou een label worden, een Uniek Selling Point. Een keurmerk, waar cliënten op kunnen vertrouwen. Een movement voor professionals die echt iets willen betekenen voor hun cliënt. Die willen delen en helen.

Hub voor problem solving

Maar ook een hub voor cliënten die een professional zoeken die verder kijkt dan het smalle pad waarop het juridische probleem kan worden ondergebracht. Voor cliënten die een professional zoeken met een positieve grondhouding, met een missie die gericht is op problem solving, op hulp bieden zodanig dat je echt verder komt.

Balans en positieve energie

Voor professionals die een nieuwe stip op de horizon willen zetten. Die hun cliënten een totaaloplossong willen geven en proactief met ze meedenken. Faciliterend zijn,  bereid zijn andere disciplines te betrekken ten faveure van de cliënt. Hun belang laten prevaleren en die begrijpen dat  dualisme niet meer thuis hoort in de 21ste eeuw. Nieuwe tijdse professionals die balans zoeken in hun work-life verhouding, die in hun werk iets goeds willen meegeven, willen meewerken aan het genereren van positieve energie.

Na Chicago , waar ik diverse collega’s in het veld sprak, wist ik dat in Amerika deze beweging al op gang is, dat er mensen zijn in de wereld die bezig zijn met deze manier van denken. Die hun rechtspraktijk zo voeren dat zij verschillende vakgebieden integreren in hun aanpak.

Integrative Law Movement

Mijn manier van werken past bij de Integrative Law Movement. In Amerika werd het me duidelijk dat ik dus niet de enige ben die zo wil werken. Het inspireerde mij enorm om in Amerika verschillende collega’s te spreken die ook op dit spoor bezig zijn, zodat ik na terugkeer in Nederland besloot dit idee verder uit te werken, te gaan bloggen en het idee te pluggen. Kort daarna ontmoette ik in Amsterdam J Kim Wright, een boegbeeld in Amerika van Integrative Law, en leerde over haar olifant gebaseerd op Rumi’s gedicht The Elephant.

 

Olifant

De kamer is donker.
Op de tast voelen we, allemaal.
 
De een voelt een slurf: het lijkt wel een tuinslang.
De ander een poot: nee, 't is een pilaar.
Een oor: een waaier.
Een rug: een troon van leer.
 
Allen voelen een deel,
En denken aan het geheel.
 
Wat we nodig hebben is licht,
een enkele kaars volstaat
en weg zijn de verschillen.

The Holistic Practice Hub was geboren.